ການຫໍ່ເຂົ້າຕົ້ມຂອງຊາວພຸດລາວ ໃນມື້ບຸນສຳຄັນທາງສາສະໜາ

05/08/2025 13:47
Email Print 335
ຂປລ *ສະໜາພຸດ ເຂົ້າວັດຟັງທໍາຮັບຄໍາສັ່ງສອນຂອງພະສົງ. ເມື່ອຮອດວັນສິນ, ວັນພະ ຫລື ບຸນສໍາຄັນໃນພຸດທະສາສະໜາ

    *ສະໜາພຸດ ເຂົ້າວັດຟັງທໍາຮັບຄໍາສັ່ງສອນຂອງພະສົງ. ເມື່ອຮອດວັນສິນ, ວັນພະ ຫລື ບຸນສໍາຄັນໃນພຸດທະສາສະໜາ ເປັນຕົ້ນ: ບຸນເຂົ້າພັນສາ, ຫໍ່ເຂົ້າສະຫລາກ, ຫໍ່ເຂົ້າປະດັບດິນ, ບຸອອກພັນສາ ຫລື ການເຮັດບຸນຕ່າງໆຕາມປະເພນີທາງສາສະໜາ ປະຊາຊົນລາວແມ່ນນິຍົມກັນຫໍ່ເຂົ້າຕົ້ມປະເພດຕ່າງໆເພື່ອຖວາຍພະສົງ, ນຳເປັນຂອງຝາກຂອງຕ້ອນ ຫລື ເປັນອາຫານໄວ້ຕ້ອນຮັບແຂກ ເຊິ່ງເຂົ້າຕົ້ມທີ່ນິຍົມເຮັດກໍມີທັງໃຈໝູ, ໃຈກ້ວຍ, ໃຈຖົ່ວເຫລືອງ, ໃຈໝາກພ້າວ, ເຂົ້າໜົມແໜບ ແລະ ອື່ນໆ ຕາມສັດທາ ແລະ ປັດໄຈທີ່ຕົນມີເພື່ອກຽມພ້ອມຕັກບາດໃນບຸນຕ່າງໆ. 

    ສຳຫລັບການຫໍ່ກໍແມ່ນໄດ້ສືບທອດກັນມາແຕ່ບູຮານນະການແຕ່ອາດມີບາງສ່ວນຖືກດັດແປງໃຫ້ເຂົ້າກັບຍຸກສະໄໝ ແຕ່ໂດຍລວມແມ່ນຍັງຮັກສາເອກະລັກດັ່ງເດີມໄວ້ຢູ່ຄື: ຕ້ອງໄດ້ກະກຽມວັດຖຸດິບທີ່ມາປະກອບສຳຄັນເຊັ່ນ: ໃບຕອງ,ເຂົ້າສານ, ໝາກພ້າວ, ໄມ້ຕອກ,ນ້ຳຕານ ແລະ ໃຈຊະນິດຕ່າງໆຕາມຕ້ອງການເຊັ່ນ: ໝາກຖົ່ວ,ກ້ວຍ, ເຜືອກ, ມັນ ແລະ ອື່ນໆ. ສໍາລັບວິທີເຮັດເຂົ້າຕ້ົມແມ່ນໝ່າເຂົ້າສານ ແລະ ໝາກຖົ່ວທີ່ຈະນຳມາເຮັດໃຈໄວ້ ປະມານ 4-5ຊົ່ວໂມງແລ້ວນໍາເອົາມາປະສົມເຂົ້າກັນ, ໃສ່ກະທິໝາກພ້າວ, ເກືອ ແລະ ນໍ້າຕານໃນປະລິມານທີ່ພໍດີ, ປາດໝາກກ້ວຍເປັນປ່ຽງໃສ່ (ສຳລັບໃຈໝາກກ້ວຍ) ຈາກນັ້ນກໍຫໍ່ເປັນໂຄມໜ່ຶງຄູ່ ແລ້ວເອົາໄປຕົ້ມ ຫລື ໜຶ້ງ ເມື່ອສຸກແລ້ວຈະມີກິ່ນຫອມຫວນເປັນພິເສດ.

     ການຫໍ່ເຂົ້າຕົ້ມ ກໍເປັນອີກກິດຈະກຳໜຶ່ງທີ່ຄົນໃນຄອບຄົວໄດ້ພ້ອມພຽງກັນເຮັດ ເຊິ່ງນອກຈາກໄດ້ບຸນແລ້ວ, ຍັງເປັນການສ້າງຄວາມສາມັກຄີຮັກແພງພາຍໃນຄອບຄົວ, ເຮັດໃຫ້ລູກຫລານໄດ້ຮູ້ຈັກປະເພນີວັດທະນະທຳອັນດີງາມຂອງຊາດລາວ ຈາກຜູ້ເປັນພໍ່ແມ່, ພໍ່ຕູ້ແມ່ຕູ້ນໍາອີກ.

KPL

ຂ່າວອື່ນໆ

ads
ads

Top